Myssjö gård
Aktiviteter

AKTIVITETER PÅ OCH

RUNT MYSSJÖ

Vi mår bra av att vara ute i naturen. Både fysiskt och psykiskt.

På Myssjö kan du njuta av tystnaden, vandra, ta en paddeltur eller uppleva naturen flytandes på flotte på sjön Yngern.

Vi befinner oss i Stockholms län, så det finns mycket att uppleva och utforska här i området. 


Natursafari från flotte


NATURSAFARI FRÅN FLOTTE


Vi hämtar upp er från fastlandssidan och guidar er runt på södra Yngern, en av Sveriges renaste insjöar som har ett rikt djur- och naturliv. Våra flottar puttrar fram och drivs med elmotor så att man kan prata med varandra och lyssna på naturen på färden. På flotten finns även en badstege för att enkelt ta sig upp och ner ur vattnet om man känner för att bada.

Flotturen passar de flesta - gammal som
ung och tar cirka 1,5 timme.

Utforska naturen på och runt Myssjö


UTFORSKA NATUREN


Ön Myssjö är cirka 3 kilometer lång och 2 kilometer som bredast och består av varierad skog med bland annat gamla ekar. Man kan se spår i skogen av de odlingsmarker som en gång har funnits på gården. På ön finns både bäver, rådjur, älg, grävlig, räv och vildsvin. Ön har även ett rikt fågelliv. Här finns bland annat havsörn, fiskgjuse och storlom. 

Paddla kanadensare


PADDLA KANADENSARE
SUP ELLER KAJAK


Upplev naturen genom att prova på att paddla på sjön. Gör ett strandhugg någonstans på färden och utforska de öar som finns i Yngern som är en av Sveriges renaste insjöar. Här finns ett rikt djur- och naturliv.  Spana in någon av de bäverbon som finns i närheten. Har du tur så kan du se dem simmandes i vattnet. 

Födelsedagsfirande

BJUD IN TILL Ö-FEST!


Dags för födelsedagskalas, kär återträff eller möhippa? Vi erbjuder olika typer av utomhus- och inomhusmiljöer samt matlagning ute i det fria. 
Ibland kan det enklaste bli det mest minnesvärda. Inga konstigheter. 

Vedleldad bastukamin

BADA BASTU


Koppla ner och koppla av. Efter en lång dag på jobbet eller aktivitet ute i naturen kan det vara skönt att landa i gårdens bastu. Låt värmen från den vedeldade kaminen omfånga dig. Häng i gårdens mysiga relaxavdelning och avsluta med ett dopp i en av Sveriges renaste insjöar.
Det är du värd.

Sörmlandsledens etappskylt

VANDRA PÅ SÖRMLANDSLEDEN


Sörmlandsleden är ett slingrande system av vandringsleder som omfattar cirka 1 000 kilometer preparerade leder i Södermanland. Bland de orter som leden passerar finns bland annat Södertälje, Järna, Gnesta, Nykvarn och Mölnbo. Sörmlandsledens Etapp  13 ligger i anslutning
till Myssjö gård.

Fiska kräftor från flotte

FISKA KRÄFTOR FRÅN
FLOTTE
MED ÖVERNATTNING
(3 augusti - 30 september 2023)


Alla kan fiska kräftor - det är både lätt, roligt och spännande. Det är även en stund för avkoppling och umgänge. Så ta med dig nära och kära och häng med på en bekväm kräftfisketur från flotte på sjön Yngern i Stockholms län. Mellan fisket finns det tid att utforska området och ön Myssjö

som du övernattar på. 

Fiska i Yngern

FISKA I SJÖN YNGERN


I Yngern finns det gott om abborre och gädda

- perfekt för en fiskehelg! Prova på att meta från land eller hyr vår roddbåt över dagen. Njut av din fångade fångst till middag och avsluta kvällen i bastun, för att sedan slumra in i någon av våra naturnära boenden.

IMG_6313
dockmoran

SMULTRONSTÄLLEN I NÄRHETEN


Det finns mycket att se och göra i området. Passa på och gör ett besök i samband med övernattning hos oss.

 

Far from standard alpaca erbjuder alpackapromenader, yoga och meditation i alpackahagen. Alla aktiviteter måste bokas i förväg. 

 

DockMorans museum har uppåt 1500 dockor som är inrymt i en del av ett privat hem. Gården har anor från 1880-talet. 


I Bommersviks restaurang bjuds det på härlagad och närproducerad mat. Restaurangen lagar mat med omtanke och kvalitet, med hållbarhet och omsorg om råvaran. Boka bord innan ankomst.

 

Öster Malma Wildlife Park ges besökare en möjlighet att se svenska vilda djur i sin naturliga miljö. Parken används också för undervisning. Här är det viktigt att behålla känslan och respekten för att det är vilda djurarter, även om alla djur som hålls i parken är uppfödda i fångenskap. Djuren står därför inte och väntar innanför staketet utan kommer att kunna beskådas i sin naturliga miljö.

 

Hela Ytterjärna med kulturhus, arkitektur, caféer och butiker.

Södertälje turistbyrå

Nykvarns turistbyrå 

Gnesta turistbyrå

OM ALLEMANSRÄTTEN 

När du vistas ute i naturen använder du allemansrätten. Oavsett om du går en promenad, paddlar kajak, plockar blommor och bär eller bara sitter på en sten och tänker.
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter.  Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten.


Lämna inget skräp efter dig
Varje år hamnar mängder av skräp i naturen. Plastpåsar, aluminiumburkar och engångsförpackningar blir kvar i hundratals år och skadar naturen och alla djur som lever där. Därför är det viktigt att du tar hand om ditt skräp, antingen genom att sortera ditt skräp på anvisad plats på gården eller ta med skräpet hem.

Visa hänsyn till alla som lever och vistas i naturen
Allemansrätten gäller för oss alla. Djur kan exempelvis bli skrämda om människor kommer för nära. Det är extra viktigt under försommaren, eftersom fåglarna häckar och djurlivet är känsligt. Tänk också på att nedskräpning kan skada djuren, så lämna inte skräp eller matrester till djuren.


Rent toabesök i naturen
Om du behöver uträtta dina behov i naturen kan du gräva en grop, minst 100 meter bort från lägerplats eller vandringsled. Efteråt gräver du ner, eldar upp eller tar med toalettpappret hem så att det inte ligger kvar och skräpar. Tänk på att när du lämnar naturen så ska det inte synas att du varit där.


Allemansrätten innebär bland annat att du får: 

  • Elda på anvisade platser, men inte på klippor eller om det finns en brandrisk.
  • Tälta, men behöver kolla upp vilka platser och hur länge det är okej.
  • Röra dig nästan överallt i naturen, men inte på någons privata tomt.
  • Passera grindar och stängsel på allmän mark, men kom ihåg att stänga grinden efter dig.
  • Plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte bryta kvistar på levande träd eller plocka sånt som är fridlyst.
  • Ta med din hund ut i naturen men håll den gärna kopplad, framförallt under vår och sommar.
  • Bada nästan överallt, men inte vid någons tomt eller på ett område som är till för att skydda fåglar.


Du behöver också ha koll på skyddade områden och naturreservat som kan innebära andra regler än det som står här. Läs mer om allemansrätten på Naturvårdverkets hemsida