Myssjö gård
Om Myssjö gård

OM MYSSJÖ GÅRD

Myssjö gård är en off-grid gård. Det innebär att vi producerar vår el med hjälp av solceller och batterilagring.

Varför inte passa på att koppla bort all teknik, och njuta av stillheten genom att bli en naturlig del av naturen?

Verksamheten är öppen från mitten av april till sista oktober, om vädret tillåter.


LIVET PÅ ÖN


Myssjö gård ligger på ön Myssjö mellan Nykvarn, Södertälje och Gnesta i Stockholms län och är den enda fastigheten på Myssjö, vilket innebär att vi är helt själva på ön. 


På Myssjö gård bor du alltid sjönära och med skogen in på husknuten. Du kan välja mellan att övernatta i svävande trädtält, bo i vårt glampiga safaritält, bo flott på flytande Flottellet, i gårdens charmiga vedeldade timmerstuga eller i Magasinet precis intill sjön. Här är det nästan som hemma fast ute i naturen. 

Vi hämtar upp dig på fastlandet med flotte, cirka 100 meter från ön och visar dig runt på gården så att du känner dig hemmastadd och vet hur saker fungerar på gården.

Vi kan inte garantera att du blir ensam gäst på ön när du besöker oss. Men gården är stor och det finns flera mysiga platser att sitta på. Vi som äger och driver verksamheten bor delvis på gården under sommaren och kan därför lätt nås om du undrar över något.

Vi välkomnar små och medelstora grupper
En del grupper som kommer till oss väljer att hyra hela gården, Det är ett härligt sätt att samla gänget och ni får hela gården för er själva. Vi finns i närheten och hjälper tid vid behov. Gården passar utmärkt för läger, bröllop, födelsedagsfirande, mindre konferenser och kurser.

I vår nyrenoverade fina lada finns det möjlighet att duka upp till möten och festligheter för upp till 70 personer eller en mindre konferens i gårdens magasin med plats för upp till 14 sittande gäster. Våra flottar kan ta er med på natursafari, utomhuskonferens eller grillkväll med bad i sjön.

Myssjö gård
Trädgårdsbild


OFF-GRID GÅRD


Bekvämligheter på gården

Myssjö gård är en off-grid gård. Det innebär att vi producerar vår el med hjälp av solceller och batterilagring. Här är det som du som gäst får ta del av när du övernattar på gården.

 • Mobiler och båtmotorer laddas med el från batterier och solpaneler. Ladduttag finns i safaritältet, timmerstugan samt inne i det gemensamma köket i Magasinet. Bra  att ha med sig en välladdad mobiltelefon och en powerbank, om du vill ta många foton. 

 • Vi har två Separett-toaletter som separerar urin och fast avfall. Toalettena är utrustade med en fläkt som drar ut fukt och luft; vilket gör det helt luktfritt i utrymmet där toaletten står och minskar volymen på det avfall som måste tas om hand och komposteras på gården.

 • Det finns duschmöjligheter inne i gårdens bastu. Annars har du hela sjön att doppa dig i. Det finns badstegar från våra flottar och för den mer våghalsige - en hopptrampolin. Du får tvål, schampo och diskmedel som är snälla mot vattnet när du övernattar hos oss.

 • Kylskåp, kokplattor, ugn, grill och stekhäll (Muurikka) drivs av gasol. Vi har även ett kylskåp som drivs med el.
 • Gården har en vedeldad bastu med liten relaxavdelning som man som gäst får använda.
 • Utemöbler får flyttas runt på gården. Vi har flera uteplatser - hitta dit favoritställe
 • Här finns brädspel, olika utomhusspel samt pingisbord i ladan
 • Låna gärna någon av gårdens två fiskekajaker, en kanadensare och två SUP-brädor
 • Vatten värms upp separat i bastun för dusch och diskning
 • Eldstad eller gasolkamin värmer upp husen på gården

GÅRD MED FOKUS PÅ HÅLLBARHET

Hållbarhet i alla dess former är ett ledord i vår verksamhet. Vår gård är en off-grid gård, vilket betyder att vi inte har någon elanslutning till gården. I stället har vi en egen solenergiförsörjd anläggning. Det innebär att man får vara extra omtänksam om de resurser som finns.

Våra flottar drivs av elmotorer som laddas med batterier från gårdens solpaneler. På så sätt finns det möjlighet att utan problem samtala på flotturen och det stör heller inte det rika djurliv som finns i och runt sjön Yngern. Vårt Flottell, elförsörjer sig själv tack vare batterier och solpaneler som är monterade taket.


Det här gör vi för att få en mer hållbar och ekovänlig verksamhet:

 • Återanvänder befintligt material på gården
 • Köper second-hand
 • Köper in produkter av naturvänligt material
 • Köper in tvål, schampo och diskmedel som är skonsamma mot miljön
 • Kompsoterar och källsorterar vårt avfall, som återanvänds på gården
 • Samarbetar med lokala företagare och handlar lokalproducerat
 • Producerar vår egen el med hjälp av solpaneler
 • Informerar om allemansrätten och vilka skyldigheter och rättigheter som vi var när vi vistas ute i naturen.


Solcellslampor
Myssjö gård

MÅLTIDER

Här bestämmer du när och vad du vill göra och äta. Om du övernattar tar du med dig mat och dryck, som kan förvaras kyld under din vistelse hos oss eller så köper du vår frukostbuffé och matpaket som tillval vid bokning . Det finns både grill- och kokmöjligheter på gården. Disken tar du hand om själv. Hjälp oss också att hjälpa miljön genom att sortera dina sopor. 


Gemensamt kök
På gården finns ett gemensamt ute- och innekök, trots att de flesta av våra boenden har egna köksmöjligheter. Här finns kylskåp, kokplattor, grill och stekhäll (Muurikka) som drivs av gasol. Där finns även all köksutrustning och kryddor som du behöver när du gästar oss. Gårdens dricksvatten tas från kommunala vattensystemet och transporteras ut till ön. Vi har en egen sopstation där vi och du som gäst sorterar våra sopor och komposterar matavfall. Vatten värms upp separat i bastun för dusch och diskning.


Frukost
På morgonen dukar vi upp till frukost i gårdens gemensamma kök. Väljer du att övernatta på Flottellet så paddlar vi ut med frukosten till er på morgonen. Frukosten är en buffé som i möjligaste mån består av säsongsbaserade och närproducerade produkter. Vi handlar de flesta ekologiska varor direkt från Saltå kvarn, som finns i Järna, inte långt ifrån Myssjö. Sedan kan en och annan överraskning från gårdens egna små odlingar dyka upp beroende på säsong.

Lunch och middag
Vi erbjuder dricksvatten och läsk så du får själv ta med dig övrig dryck som du vill dricka under din vistelse hos oss. Planera inför ditt besök, då vi befinner oss på en ö och närmaste mataffär eller Systembolag ligger i Gnesta, Järna eller Nykvarn, beroende på varifrån du kommer.

Om du hellre vill tillaga något enkelt och snabbt, så samarbetar vi med experter på vällagad färdigmat. Färdigmaten tillagas sous-vide. En tillagningsmetod som försäkrar jämn och hög kvalitet, samtidigt som processen tar fram maximal smak ur varje ingrediens, utan tillsatta konserveringsmedel. Vi sätter ihop en måltid samt efterrätt för två personer utifrån era matpreferenser. Måltidspaket finns som bokningsbara tillval när du bokar ditt boende.

Tillhör du en större grupp som vill äta så samarbetar vi med experter på utomhusmatlagning som kan bokas direkt via oss. Ange i så fall det som önskemål vid en eventuell gruppförfrågan.