Myssjö gård
Natursafari från flotte

NATURSAFARI FRÅN FLOTTE

Vi hämtar upp er från fastlandssidan och guidar er runt på södra Yngern, en av Sveriges renaste insjöar som har ett rikt djur- och naturliv.

Våra flottar drivs med elmotor så att man kan prata med varandra och lyssna på naturen på färden.

På flotten finns även en badstege för att enkelt ta sig upp och ner ur vattnet om man känner för att bada.
Flotturen passar de flesta -
gammal som ung och tar cirka 1,5 timme.


KOM OCH UPPLEV NATUREN TILLSAMMANS

Det fina med våra flotturer är att de flesta har möjlighet att följa med. Gammal som ung. Våra flottar funkar såväl för personer med käpp eller rollator som barn i barnvagn.

Om våra flotturer
Vi hämtar upp er från fastlandssidan och guidar er runt på sjön Yngern. I området finns både bäver, rådjur, älg, grävlig, räv och vildsvin. Vi visar er bäverbon som finns i närheten. Har vi tur så kan du se dem simmandes i vattnet. Eller våra fåglar som havsörn, fiskgjuse och storlom som bor i närheten. Varje tur blir unik beroende på säsong, vad vi får se, höra och uppleva på färden. Läs mer om Yngern

natursafari2
IMG_2098
natursafari1
IMG_1867
Natursafari på Yngern
Grillkväll

Använd grillen på flotten och tillaga er egen medhavda mat, eller köp måltidspaket av oss, som endast behöver värmas upp. Vi kan även köra ut er till en lugn vik och förankra flotten, så ni får en stund för er själva och så hämtar upp er på överenskommen tid. Ni bestämmer vad som passar er bäst. Ta med kläder efter väder, badkläder samt något att äta och dricka.

Priser:


1,5 timmes tur med kapten:
400 kronor per person 


Max 15 personer för bokning. 


Ingår i priset:

  • Guidning på södra Yngern av kapten

  • Flytvästar

  • Lån av kikare och fågelbok


YNGERN - EN AV SVERIGES RENASTE INSJÖAR

Med sina 15 kvadratkilometer är Yngern den största sjön i länets södra delar. Sjön ligger inbäddad i ett storslagetskogssladskap med liten bebyggelse. Vattnet är så rent att flera
boende längs med sjön använder det som dricksvatten. Yngerns vattenkvalitet, storlek och mångformighet, med alla vikar, öar och sund gör att det är en unik biologisk mångfald i sjön.
Sjöns varierande och realtivt orörda omgivningar med gammelskogar, bergbranter, myrar och bäckar förstärker artrikedomen i området.

Öster om Yngern ligger Turingeåsen, en rullstensås med sand och grus som filtrerar och renar regn- och dagvatten och tillför Yngern rent vatten. I åsen finns åsgropssjöar som bildades när stora isblock smälte bort för 10 000 år sedan.


Utforska växtligheten vid vattnet
På Yngerns grusiga och sandiga bottnar lever ovanlig a växter. Skaftslamkrypan är en växt som är beroende av sjöns rena vatten som i Stocksholms län bara är funnen i sjön Yngern.
Andra typiska växter för Yngern är rosettsbladsväxterna Styft Braxengräs och Notblomster. I de täta braxengräsmattorna gömmer sig en mängd olika små kryp som insektslarver, maskar, musslor och småfisk.


Längs stränderna finns här och var träd som fallit ut i vattnet, en del på grund av stormar och bävrar. Träden blir ett viktigt skydd åt fiskstim och livsmiljö för alger och insekter.


Rikt djurliv
Fiskgjusar och storlommar lever kring ostörda klarvattensjöar, ovanligt många par häckar vid Yngern. I sjön finns många ovanliga arter och sådana som normalt bara hittas i rinnande syrerika vatten. Den gula forssländan är en av dem. Den lilla sländan ingår i Nykvarns kommunvapen.